søndag 18. april 2010

Våren er kommet...

...og dermed tid for uteaktiviteter. Her er det bordtennis og rulleskøyter det går på.

søndag 11. april 2010

Niagara-on-the-Lake

Vi avsluttet ferien i denne kanadiske byen, som ligger idyllisk til der Niagara-elven har utløp i Lake Ontario, ved grensen til USA. Etter dette var det bare å kjøre til Toronto-flyplassen, levere Dodge'n tilbake og fly hjem. To minneverdige uker i Kanada, og et par dager i USA, var over.

Niagara Falls

I vårløsningen renner det 5,7 millioner liter vann pr. sekund gjennom de to fossene, (en foss på den kanadiske siden og en på den amerikanske siden). Foruten utkikspunktene fra hver land, er aktivitetene identiske, dvs hoteller, kasinoer og fornøyelsesparker. Utsikten er best fra den kanadiske siden, hvor fossen har form som en hestesko.

lørdag 10. april 2010

Buffalo, New York

Buffalo er den nest største byen i staten New York med 1,2 mill. innbyggere. Når man vandrer gatelangs skulle man tro at den var helt fraflyttet. Det er knapt butikker og kafeer i sentrum. Alt folkeliv er vissnok på kjøpesentrene i utkanten. Her er bilde fra Niagara Square og Buffalo City Hall.

Rochester, New York

Rochester er ikke så ulik Łódź, storhetstiden var før 2. verdenskrig. I dag består byen stort sett av falleferdige og ferdigfalte kontorbygg og fabrikker. Kodak, som ble etablert av George Eastman fra Rochester, er eksempel på forfallet. De gamle filmrullene er forlengst erstattet av digitalt utstyr. Her er Kodak's World Headquarter i Rochester, bygd i 1930.

fredag 9. april 2010

Syracuse, New York

På vei til Niagara Falls valgte vi å ta veien sør for Lake Ontario gjennom USA, istedenfor gjennom Kanada. En av byene vi besøkte var Syracuse, en by i staten New York med ca 700.000 innbyggere.

torsdag 8. april 2010

Thousand Islands

Thousand Islands er ikke bare en dressing laget av majones, ketchup og en blanding av finhakkete sylteagurker, løk, paprika og oliven. Thousand Islands er også en gruppe av 1.800 øyer midt i Saint Lawrence-elven, på grensen mellom Kanada og USA.

onsdag 7. april 2010

Ottawa II

Mye å gjøre i Ottawa, og før vi forlot benyttet vi anledningen til omvisning i Supreme Court og i Parlamentet. Her er Sarah i Parlamentet's bibliotek, hvor Queen Victoria følger med i bakgrunnen. Kanada er et monarki, og dagens statsoverhode er Queen Elizabeth II av Storbritannia.

tirsdag 6. april 2010

Ottawa

Det var dronning Viktoria som i 1857 bestemte at hovedstaden i Kanada skulle ligge i den lille grensebyen Ottawa. Det var et kompromiss mellom den engelskdominerte provinsen Ontario og den franskdominerte provinsen Québec. Dessuten lå Ottawa lenger unna grensen til USA, og lettere å beskytte mot en invasjon sørfra. Her er bilde av Parlamentet, som er bygd i samme stil som Parlamentet i London. Fra klokketårnet lyder dessuten samme klang som fra Big Ben.

mandag 5. april 2010

Montréal

Montréal er verdens nest største franskspråklige by, etter Paris. Heldigvis er den høyere enn den er brei, så det meste er innen gangavstand. Også i denne byen kunne jentene slappe av i bassengområdet, etter en ny dag med mye gåing og mange inntrykk. Her er bilde fra det fjellet Mont-Royal, som byen er oppkalt etter.

Citadellet

Fra Citadellet er det god utsikt over Québec og St. Lawrence-elven. Herfra kunne franskmennene frem til 1759 beskytte seg mot engelskmennene, og senere engelskmennene mot amerikanerne, før det til slutt endte opp som Kanada.

lørdag 3. april 2010

Québec

Provinsen Québec er den mest spesielle av Canadas 13 provinser, og den eneste hvor fransk er offisielle språk. Selv om byen Québec er liten er størrelse, er den stor nok til at føttene våre fikk gjennomgå der vi vandret mellom hundrevis av år full av canadisk og europeisk historie. Ikke rart at hele byen er på Unesco's verdensarvliste.

fredag 2. april 2010

Elver i New Brunswick

Foruten skog og potetåkre, er det mange elver og innsjøer i provinsen. Dette bildet er fra verdens lengste "covered bridge" i Hartland, 390 meter lang. Hundrevis av trebruer i provinsen ble innbygd på 1800-tallet for at de ikke skulle bryte sammen av snømengdene, og ikke råtne av alt regnet.Neste bilde er fra Grand Falls, hvor den ellers rolige elven Saint John River faller bratt 25 meter. Det er den største fossen i Nord-Amerika, øst for Niagara Falls.

torsdag 1. april 2010

Magnetic Hill

Ved Moncton, New Brunswick, ligger et magnetisk fenomen. Landskapets form skaper en optisk illusjon, der en nedoverbakke ser ut til å være en oppoverbakke. Ved bilkjøring oppleves det som om bilen dras oppover bakken, istedenfor å rulle nedover.
Provinsen New Brunswick består stort sett av skog og potetåkre. Her er vi ved verdens største potetmuseum, som ligger ved byen Florenceville.